KWAS MASŁOWY dla poprawy stanu jelit i odporności.

 

Wg. badań naukowych dzisiejszy mikrobron człowieka nazywany jest „uprzemysłowionym”

Wpływ środowiska, jak i pożywienia, które jest martwe i przetworzone, wpływa ogromnie na naszą odporność. Jelita są ich centrum. Wpływ edukacji na zdrowie i odporność, oraz walkę z chorobami już istniejącymi jest nieocenione. Jednak wiedza, mało kiedy równa się praktyka.

 Częściej wybieramy szybkie posiłki, przetworzone, naszpikowane konserwantami. Produkty gotowe i mało kiedy surowe jedzenie znajduje się na naszych stołach, co zmniejsza produkcje kwasu masłowego w naszych jelitach. Dodatkowo trend diet eliminacyjnych funkcjonuje dość mocno, co jest bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia. Eliminacja zwłaszcza węglowodanów, które biorą udział w wytwarzaniu cennego kwasu masłowego, budującego odporność, jest powszechne.

Z drugiej strony, niezwracanie uwagi na to co jemy, w jakich ilościach i jakości, powoduje wzrost insulino oporności i chorób z autoagresji. Uzasadnionym bywa wtedy ograniczanie szkodliwego  w tym przypadku nadmiaru węglowodanów prostych i niektórych złożonych. Zasadnym jest też wtedy suplementacja kwasem masłowym dla odbudowy ściany jelit i wspierania się w walce ku odporności.

A więc :

Maślan sodu, czyli sól sodowa kwasu masłowego, jest jednym z najczęściej występujących w jelitach krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (stanowi 83% wszystkich krótkołańcuchowych tłuszczów w okrężnicy). Wraz z octanem i propionianem, maślan stanowi aż 95% krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w całym organizmie.

Maślan sodu wykazuje szereg dobroczynnych właściwości zdrowotnych:

  • Działanie przeciwzapalne (przy zapaleniu jelita),
  • Działanie odżywcze na nabłonek jelit (w celiakii i wszelkich alergiach),
  • Przywrócenie równowagi mikrobiotycznej (w zespole jelita drażliwego),
  • Regulacja ruchliwości jelit (w zaparciach),
  • Przywrócenie równowagi mikrobioty (bakterie jelitowe) jelitowej (przy biegunce, antybiotykoterapii),
  • wspomaganie leczenia insulinooporności,
  • Zapobieganie zespołowi nieszczelnego jelita oraz łagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego,
  • Pomoc w ograniczeniu ryzyka związanego z rozwojem raka jelita grubego, przy diecie ubogiej w błonnik pokarmowy,
  • Ochrona przy przyjmowaniu leków uszkadzających nabłonek jelit (chemioterapia, leki przeciwzapalne itp.)
  • Ochrona przed rakiem okrężnicy

Liczne badania in vitro i in vivo wykazały, że maślan odgrywa ważną rolę w tworzeniu odpowiedzi immunologicznych i zapalnych oraz funkcji bariery jelitowej. To potwierdza słuszność twierdzenia, że nasza odporność znajduje się w jelitach !

DAWAKOWANIE

Zwykle w suplementacji stosuje się od 150-300 mg kwasu masłowego na dobę. Pamiętaj, iż suplementacja powinna być dobrana indywidualnie przez specjalistę nadzorującego aktualny stan zdrowia. Jednak suplementowanie przez okres 3 miesięcy 2 x dziennie do posiłków maślanem jest wskazaniem dla wszystkich, chociaż  x w roku. U osób chorych, może być większym wymaganiem. Suplement nie wykazuje szkodliwości.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4027827/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29156934

Banasiewicz T, Kaczmarek E, Maik J, et al. Jakość gastr prakt . 2011; 3 : 45-53.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9361838