TRADYCYJNE  TRAMISU

Czas przygotowania 110 min. Porcji: 6

 Energia i makro na porcję : kcal 643, B 10 g, T 51 g , W 32 g

SKŁADNIKI :

1 Kawa napar 700 ml

2.żółtka jaj  4szt

3.Śmietanka 36% 200g

4. Biszkopty 200g

5. Erytrytol  6 łyżek

6. Amaretto, lub ekstrat alkoholowy maniliowy 3 łyżki

7. Mascarpone serek 500g

PRZYGOTOWANIE

1.Przygotuj kawę i wstaw do lodówki do ostygnięcia i połącz ją z ekstraktem waniliowym alkoholowym, lub amaretto likierem. W międzyczasie do miski wlej żółtka i wsyp cukier.

2 Śmietankę ubij trzepaczką, lub mikserem. Dodaj 2 łyżki do mieszanki mascarpone i energetycznie mieszaj szpatułką, aż składniki się połączą. następnie dodaj resztę śmietanki, mieszając bardzo delikatnie.

3. Na dnie formy rozprowadź bardzo cieńką warstwę kremu. Zanurzaj biszkopty w zimnej kawie z amaretto. Biszkopty mają być lekko mokre.

4. Ułóż warstwę i przykryj połową kremu. następnie rozłóż kolejną warstwę biszkoptów i przykryj je resztą kremu.

5. Wstaw do lodówki na godzinę. przed podaniem posyp kakao.

 

TIRAMISU BEZ GLUTENU I LAKTOZY

Czas przygotowania 120 min, porcje : 4

Składniki makro : kcal 624, B 20g, T 24g, W 61g

SKŁADNIKI :

  1. Jaja całe 3 szt

  2. Kawa napar 125 g

  3. Napój sojowy 125 g

  4. Migdały 100g

  5. Daktyle suszone 100 g

  6. Orzechy nerkowca 100 g

  7. Daktyle suszone ponownie 100g

  8. Mąka ryżowa 50g

  9. Orzechy włoskie 40g

  10. Mąka kukurydziana 40g

  11. Proszek do pieczenia 3 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Nerkowce i migdały namaczamy w gorącej wodzie na 8-10 godzin lub najwygodniej na noc. Następnego dnia rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy całą wodę, a daktyle miksujemy na gładką pastę.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z pastą daktylową. Powoli dodajemy do białek, cały czas ubijając.

Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy, również miksując.

Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wylewamy na nią masę i rozsmarowujemy na więcej niż ok. ½ powierzchni blaszki. U mnie ciasto po upieczeniu miało rozmiar ok. 26 x 24 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 10 – 15 minut lub aż ciasto będzie lekko rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę, papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy krem :

Odlewamy wodę z namoczonych wcześniej daktyli i nerkowców. Przepłukujemy je pod wodą. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładką masę. W międzyczasie dodajemy mleko sojowe (5 łyżek) oraz pastę z daktyli przygotowaną identycznie jak do ciasta.

Ze szklanki mleka i mąki ryżowej przygotowujemy budyń. Mleko zagotowujemy z ziarenkami wanilii, powoli wsypujemy mąkę i dobrze mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze chwilę aż budyń zgęstnieje (cały czas mieszając). Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie mieszamy / miksujemy z kremem z migdałów i nerkowców.

Przygotowane wcześniej ciasto kroimy na pół. Tiramisu najlepiej umieścić w naczyniu np. ceramicznym, szklanym. Obie części nasączamy z dwóch stron kawą zmieszaną z likierem. Na pierwszą warstwę ciasta wykładamy i rozprowadzamy połowę kremu. Posypujemy kakao przesiewanym przez sito. Kładziemy drugą warstwę ciasta i również smarujemy kremem. Przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na 2-3 godziny lub dłużej. Przed podaniem wierzch posypujemy kakao.