TRADYCYJNE TRAMISU
Czas przygotowania 110 min. Porcji: 6
Energia i makro na porcję : kcal 643, B 10 g, T 51 g , W 32 g
SKŁADNIKI :
1 Kawa napar 700 ml
2.żółtka jaj 4szt
3.Śmietanka 36% 200g
4. Biszkopty 200g
5. Erytrytol 6 łyżek
6. Amaretto, lub ekstrat alkoholowy maniliowy 3 łyżki
7. Mascarpone serek 500g
PRZYGOTOWANIE
1.Przygotuj kawę i wstaw do lodówki do ostygnięcia i połącz ją z ekstraktem waniliowym alkoholowym, lub amaretto likierem. W międzyczasie do miski wlej żółtka i wsyp cukier.
2 Śmietankę ubij trzepaczką, lub mikserem. Dodaj 2 łyżki do mieszanki mascarpone i energetycznie mieszaj szpatułką, aż składniki się połączą. następnie dodaj resztę śmietanki, mieszając bardzo delikatnie.
3. Na dnie formy rozprowadź bardzo cieńką warstwę kremu. Zanurzaj biszkopty w zimnej kawie z amaretto. Biszkopty mają być lekko mokre.
4. Ułóż warstwę i przykryj połową kremu. następnie rozłóż kolejną warstwę biszkoptów i przykryj je resztą kremu.
5. Wstaw do lodówki na godzinę. przed podaniem posyp kakao.
TIRAMISU BEZ GLUTENU I LAKTOZY
Czas przygotowania 120 min, porcje : 4
Składniki makro : kcal 624, B 20g, T 24g, W 61g
SKŁADNIKI :
-
Jaja całe 3 szt
-
Kawa napar 125 g
-
Napój sojowy 125 g
-
Migdały 100g
-
Daktyle suszone 100 g
-
Orzechy nerkowca 100 g
-
Daktyle suszone ponownie 100g
-
Mąka ryżowa 50g
-
Orzechy włoskie 40g
-
Mąka kukurydziana 40g
-
Proszek do pieczenia 3 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Nerkowce i migdały namaczamy w gorącej wodzie na 8-10 godzin lub najwygodniej na noc. Następnego dnia rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy całą wodę, a daktyle miksujemy na gładką pastę.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z pastą daktylową. Powoli dodajemy do białek, cały czas ubijając.
Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy, również miksując.
Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wylewamy na nią masę i rozsmarowujemy na więcej niż ok. ½ powierzchni blaszki. U mnie ciasto po upieczeniu miało rozmiar ok. 26 x 24 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 10 – 15 minut lub aż ciasto będzie lekko rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę, papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy krem :
Odlewamy wodę z namoczonych wcześniej daktyli i nerkowców. Przepłukujemy je pod wodą. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładką masę. W międzyczasie dodajemy mleko sojowe (5 łyżek) oraz pastę z daktyli przygotowaną identycznie jak do ciasta.
Ze szklanki mleka i mąki ryżowej przygotowujemy budyń. Mleko zagotowujemy z ziarenkami wanilii, powoli wsypujemy mąkę i dobrze mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze chwilę aż budyń zgęstnieje (cały czas mieszając). Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie mieszamy / miksujemy z kremem z migdałów i nerkowców.
Przygotowane wcześniej ciasto kroimy na pół. Tiramisu najlepiej umieścić w naczyniu np. ceramicznym, szklanym. Obie części nasączamy z dwóch stron kawą zmieszaną z likierem. Na pierwszą warstwę ciasta wykładamy i rozprowadzamy połowę kremu. Posypujemy kakao przesiewanym przez sito. Kładziemy drugą warstwę ciasta i również smarujemy kremem. Przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na 2-3 godziny lub dłużej. Przed podaniem wierzch posypujemy kakao.