PYSZNA I SYCĄCA ZUPA INDYJSKA BEZ MIĘSA

Danie obiadowe
Przepis na 2 porcje

Porcja : B 34, T 25 W 68, kcal 682

Ciecierzyca gotowa w zalewie – 450 g
Soczewica czerwona suche ziarna – 100 g
Cebula – 1 szt
Czosnek – 2 ząbki
Mleczko kokosowe 21% – 150g

Oliwa z oliwek – 10g

Przyprawy: sól, pieprz, kumin, curry czerwone pasta ostra, curry w proszku, papryka czerwona w proszku, natka pietruszki

Cebule lekko zeszklij na oliwie. Następnie wsyp soczewicę i podlej wodą na 1 cm. Wsyp wszystkie przyprawy i duś w nich soczewicę. Po 15 min dodaj mleczko kokosowe i ciecierzycę odsączoną. Gotuj chwilę. Możesz podlewać wodą, lub zostawić, aby danie było gęste. Zjedz z natką pietruszki .